Puntensysteem
Nieuw puntensysteem voor betaalbare huurwoningen middeninkomens
Met een puntentelling wordt de maximaal redelijke huurprijs berekend op grond van het Besluit Huurprijzen Woonruimte, het woningwaarderingsstelsel en het Beleidsboek Waarderingsstelsel Zelfstandige Woonruimte van de Huurcommissie. In de puntentelling worden punten gegeven voor o.a. de oppervlakte van vertrekken en overige ruimten, de afwerking van de keuken en badkamer, de WOZ-waarde en de hoogte van het
Het puntensysteem waarmee de huur van een woning wordt vastgesteld, gaat op de schop. Er moeten veel meer woningen onder gaan vallen, zodat mensen met een middeninkomen gemakkelijker aan een betaalbare huurwoning kunnen komen. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van minister De Jonge.
Het nieuwe systeem gaat op 1 januari 2024 van start en geldt alleen voor nieuwe huurcontracten.
Wat gaat er veranderen?
Het huidige puntensysteem biedt alleen bescherming aan huurders met lage inkomens. Sociale huurwoningen kunnen tot 142 punten krijgen. Het aantal punten hangt onder meer af van het aantal vierkante meters. Bij het maximale aantal punten hoort een huurprijs van 763 euro.
In het nieuwe systeem wordt het puntensysteem opgerekt naar maximaal 187 punten. Daar hoort dan een huur bij van 1100 euro. Verhuurders die toch nog te hoge huren vragen, riskeren vanaf 2024 een boete.
Onafhankelijk rapport van een deskundige
Onze inspecteurs waarderen het puntentotaal volgens alle geldende wet- en regelgeving zoals het Besluit Huurprijzen Woonruimte, het Beleidsboek Waarderingsstelsel Zelfstandige Woonruimte van de Huurcommissie en jurisprudentie. Met onze rapportage kunt u aantonen wat het puntentotaal is bij aanvang van de huurovereenkomst. Zowel de verhuurder als huurder hebben baat bij een betrouwbare onafhankelijke puntentelling van de huurwoning.
Wilt u weten of uw woning in de vrije sector valt of hoe u er voor kunt zorgen dat uw woning ook aan 187 punten komt, neem dan contact met ons op.